Nokvorsten renovatie en reparatie

De nokvorsten zijn de bovenste pannen op uw schuine dak en zijn horizontaal bevestigd. De verbinding tussen de twee dakzijden wordt de nokvorst genoemd en is erg belangrijk voor de dichtheid van uw dak. Als er te veel vocht in de nokvorsten komt te zitten, dan kunnen de nokvorsten tijdens strenge winterdagen kapotvriezen. Ook is het mogelijk dat door het inkrimpen en uitzetten van het dak, de nokvorst scheurt. Een kapotte nokvorst is een veelvoorkomende oorzaak van lekkages en daarom is het een goed idee om uw dak zo nu en dan te laten onderhouden.

Nokvorst reparatie

Veel nokvorsten zijn door middel van cement bevestigd. Na tientallen jaren wordt dit cement poreus, waardoor nokvorsten los komen te zitten. Hoe snel het cement poreus wordt, is afhankelijk van een aantal factoren. Weersomstandigheden spelen hierin een belangrijke rol in combinatie met de positie van uw dak. De kant die het minst wordt blootgesteld aan de zon zal eerder slijten, aangezien deze kant langer het vocht vasthoudt. De aanhechting verslechterd en in dat geval is er enkel sprake van opnieuw nokvorsten bevestigen.

De nokvorst hoeft in veel gevallen niet volledig vervangen te worden. Hierbij is een reparatie van de nokvorst voldoende. Dat bespaart u een hoop kosten! We proberen bij het repareren zoveel mogelijk nokvorsten te hergebruiken. Zijn er enkele nokvorsten versleten of gescheurd, dan zullen wij uw nokvorsten vervangen. Wilt u uw nokvorsten laten bevestigen door een specialist? Bij Groenhart Dakwerken gebruiken wij 3 manieren om uw nokvorst vast te zetten:

Flexim dakmortel

Flexim is een kunstof dakmortel wat slijtvast is en flexibel blijft. Bij het renoveren van nokvorsten met flexim dakmortel blijven de originele pannen op het dak liggen. Eerst wordt de nok van uw dak schoongemaakt en losliggend cement wordt verwijderd. Daarna worden met de flexim dakmortel de dakpannen weer aan elkaar gehecht. Dit doen we door de nokvorsten in de flexim dakmortel vast te zetten. Hierdoor sluiten de nokvorsten goed aan op de dakpannen en zorgen de stormranden ervoor dat uw dak zelfs tijdens een zware storm lekvrij is. Zodoende worden de nokvorsten bevestigd aan elkaar en zorgt het ervoor dat er vanaf bovenaf ook geen vocht meer tussen kan dringen. Op deze manier voorkomen we lekkages.

Kosten nokvorsten reparatie en renovatie

De kosten van een nokvorst reparatie zijn voor elk dak anders. Niet elk dak is even groot en niet elke nok is hetzelfde. Soms moeten bijvoorbeeld de nokvorsten nog uit het cement verwijdert worden en andere keren is dit niet nodig. Voor het renoveren van de nokvorsten betaald u gemiddeld 75 euro per strekkende meter.

Bij het compleet vervangen van de nokvorsten zijn er veel verschillende factoren die de prijs beïnvloeden. U kunt ons altijd bellen voor een gratis dakinspectie en offerte!

Ventilerende nok

Bij een ventilerende nok worden eerst de oude nokvorsten verwijdert uit het cement. Daarna worden er nieuwe RVS-ruiterbalksteunen gemonteerd waar we uiteindelijk de ruiterbalk in vastschroeven. Vervolgens wordt er een ruitermat aangebracht over de ruiterbalk die aansluit op de aanliggende dakpannen. Hierdoor is uw dak ventilerend en toch helemaal waterdicht. Nadat de ruitermat is bevestigd, kunnen de nieuwe nokvorsten worden geplaatst. Zo liggen ze goed vast en gaat het dak weer lang mee.

Nokvorsten vastzetten met cement

Bij een cementen afdichting wordt eerst losliggend cement verwijdert en worden de nokvorsten gereinigd. Daarna wordt er cement op de nokvorsten aangebracht om ze op deze manier aan de aanliggende dakpannen vast te zetten. Dit zorgt natuurlijk ook weer voor een lekkagevrij dak.

Als uw nokvorsten niet meer in goede staat zijn en los liggen, dan verhoogt dit het risico op een lekkage. Heeft u een lekkage gehad door losliggende nokvorsten? Dan is uw dak hoogstwaarschijnlijk al wat ouder. Cement is een stevige substantie dat niet zomaar los laat. Het is daarom verstandig om bij een oud dak ook een controle te laten doen van de rest van het dak, om meer lekkages te voorkomen.

Het belang van tijdig nokvorsten renoveren of vervangen

Niet alleen kunnen losliggende nokvorsten schade veroorzaken door middel van lekkages door vocht dat binnendringt. Bij een flinke regenbui kan een vallende dakpan veel schade aanrichten. Veelal bent u dan niet verzekerd voor de aangerichte schade in tegenstelling tot een lekkage door losliggende nokvorsten.

Als u te lang wacht met het renoveren of repareren van uw nokvorsten, dan ontstaat het risico dat de nokvorsten enkel nog vervangen kunnen worden. Het cement kan dusdanig zijn aangetast dat de nokvorsten mee zijn gescheurd. In dat geval dient er een nieuwe rij nokvorsten geplaatst te worden.

Om alle drie de situaties te voorkomen is het van belang om uw nokvorsten tijdig te laten controleren en te renoveren of vervangen als er sprake is van schade of losliggende nokvorsten.

Nokvorst reparatie door Groenhart Dakwerken

Groenhart Dakwerken zal uw nokvorst vakkundig repareren of vervangen en alles weer netjes achterlaten. Groenhart Dakwerken gebruikt altijd hoogwaardige materialen die door een specialist vakkundig worden aangelegd. We geloven in complete transparantie en werken samen in overleg met u. Vele tevreden klanten gingen u al voor. Heeft u vragen over uw nokvorst of wilt u een afspraak maken? Bel gerust! Wij helpen u graag met uw dakproblemen.

06 107 233 93

Henk Broeders

"Ik ben erg positief over dit dakdekkersbedrijf. Werkzaamheden zijn keurig uitgevoerd. Je merkt direct dat het echte vakmannen zijn met veel kennis! Service was top!"

(7,8)
4.5/5

Sarah van Vliet

"Persoonlijke benadering. Goed advies, vriendelijk personeel, netjes gewerkt. Alles volgens afspraak uitgevoerd"

(8,2)
4.5/5